Liemers

Onze eerstvolgende activiteit:

Op maandag 13 maart houdt Peter Paul Hattinga Verschure een lezing bij Groei en Bloei – Liemers met als thema: van IJsheiligen en Donderglazen

Het weer bepaalt voor een groot deel het doen en laten van ons mensen. Dat is vandaag de dag zo, en dat was vroeger nog veel meer het geval. De oogst, en dus leven en welzijn hingen er van af. In de zeventiende eeuw werden weerinstrumenten als barometer en thermometer uitgevonden. Men ging het weer allengs meer begrijpen als een onderdeel van de natuur. En dat het weer ook min of meer te voorspellen was. 

Op het platteland had men zo zijn eigen ervaring met het onberekenbare weer. Daar kende men uit overlevering allerlei wijsheden en weerrijmpjes, ontstaan door ervaring met gedragingen van dieren, planten, en verschijnselen aan de hemel.

Behalve aan die volksweerkunde schenken we aandacht aan huis-, tuin- en keukenmiddelen om zelf het weer te kunnen voorspellen, van donderglas en weerhuisje tot barometer en hygrometer. 

In deze presentatie met fraaie dia’s komen diverse oude weerrijmpjes en huisinstrumenten aan de orde. Maar ook moderne media komen aan bod. De spreker geeft uitleg hoe al die hulpmiddelen voor iedereen van nut kunnen zijn. Historie, volkscultuur en wetenschap gaan in deze leuke en boeiende lezing hand in hand. Er is uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Deze presentatie wordt gehouden in Zalencentrum Staring, Grietakkers 3 te Zevenaar en start om 20 uur.
De zaal is vanaf 19.30 uur open. De kosten zijn voor leden €2,50 en voor niet-leden €5 dit bedrag is inclusief entree, koffie/thee en een lot voor de loterij.