Liemers

Welkom bij Groei & Bloei
Liemers

Uitgelicht

Bloemschikken

Hier vindt u informatie over onze bloemschikcursus.

Meer

Hartelijk welkom bij Groei & Bloei - Liemers

Tijdens ons OPEN TUINEN WEEKEND van zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022 zijn de onderstaande tuinen geopend.

Let op: niet alle tuinen zijn iedere dag geopend. 

Wij wensen u heel veel plezier tijdens uw tuinbezoek!


De tuinen zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
 

TUINEN DIE ZATERDAG 25 JUNI EN ZONDAG 26 JUNI OPEN ZIJN: 

Onder de Linden 50, 6903 AT Zevenaar - Henriëtte en John Doorakkers
Leuk aangelegde tuin met niet alledaagse planten en bloemen. De rijkdom en diversiteit in bloemen geven de tuin met name in het begin van de zomerperiode een heel vrolijk aanzien. Er is veel aandacht besteed aan de nodige verschei­den­heid in bloemsoorten. Ook is gelet op de mogelijkheden om mooie boeketten te kunnen samenstellen. De indeling in diverse vlakken, gescheiden door diagonaal aangelegde paden, geeft een bijzonder ruimtelijk effect. De krulhazelaar aan de rand van de vijver zorgt met zijn grillige vormen voor een heel bijzonder effect.

Roodwilligen 26, 6903 TE Zevenaar - Peter en Ceciel van Don
De tuin (circa 600 m²) is aangelegd in 1997 en onderverdeeld in verschillende vakken rondom de woning. De vakken zijn gescheiden door groene af­schei­dingen (o.a. taxus en beuk). Planten staan zowel in de volle grond als in potten. Er is een grote verscheidenheid aan (bijzondere) hortensia’s. Daarnaast is er een vijver die speels door een aantal vakken loopt. Er staan ook prachtige bomen (o.a. een parrotia persica) en er zijn verschillende verrassende hoekjes.

Kamphuizerweg 9A, 6905 BN Oud-Zevenaar - Wim en Wilma ter Heerdt
De tuin ligt in een landelijke omgeving, een gebied wat is gelegen tegen de uiter­waar­den van de oude Rijn, "de Rijnstrangen", een rustig en vogelrijk gebied. De tuin is een landelijke tuin met een binnentuin en is gedeeltelijk gelegen aan de "Egel­waaij", een water wat ontstaan is door een doorbraak van een dijk. De binnentuin is kleurrijk door een diversiteit van verschillende bloemen en planten. Wilma en Wim brengen met veel plezier vele uren door in hun tuin. Zij vinden het heerlijk om erin bezig te zijn.
Her en der staan beelden van keramiek. Gemaakt door de kunstenaars Wilma ter Heerdt en Heidy Ebbing. U vindt realistische en fantasierijke beelden, waarvan er sommige te koop aangeboden worden.

Kwartiersedijk 8, 6909 DJ Babberich - Hans Abbink en Karin Mout
Een krap 200 meter lange, smalle tuin bestaand uit een paar delen. Bij het huis vooral om heel erg veel te zitten en buitengewoon weinig te doen. Nou ja, lezen, drankje en poezen aaien. Bij de boomgaard, moestuin en het kippenhok wordt het iets landelijker. Al is de kas ook vooral voor - opnieuw - zitten en niks doen in voor- en naseizoen. Daarna volgt de wilde woestenij waar wij ons slechts als gast in wagen. Het domein van allerlei enge en minder enge dieren, van heel klein, zoals teken, via ietsje groter als de hazelworm en egels, naar best wel groot, zoals de ree, tot hele joekels als de dinosaurus. Maar die zien we de laatste tijd niet zo vaak meer. En natuurlijk is hier ook plek om te zitten en niks te doen. (Ok, dat van die dinosaurus was wat overdreven, maar als je zit en niks doet, zakken de ogen wel eens dicht en gaat de fantasie wat aan de haal.) Een voorproefje op www.twocats.nl.

Kwartiersedijk 12, 6909 DJ Babberich- Ulla Bosman en Sjef Platell
De landschapstuin van ca. 6500 m² ligt tussen de Kwartiersedijk en de Duitse grens. Bewust is het uitzicht op de Duitse weilanden bewaard gebleven. In 1993 aangelegd na aankoop van naburig maisland waarna een vijver is gegraven en de uitgekomen grond een L-vormige wal vormt. In 1998 is er een atelier en een paviljoen gebouwd met als resultaat plm. 100 beelden in brons, steen, kunststof, metaal en hout verdeeld over de tuin. Sinds 2007 staan 23 sokkels als een soort “landmark richting Rome” op de diagonaal. We streven naar een natuurlijke tuin door zo weinig mogelijk in te grijpen.

Loostraat 13, 6913 AG Aerdt - Angelique en Henny ten Eikelder
De tuin bij deze huurwoning is maar liefst 80 meter lang en 11 meter breed. De droom van Angelique kwam 12 jaar geleden uit: een grote tuin. De voortuin stelde niets voor. Vanwege de enorme platanen in de straat, die het water wegnemen, en de eeuwige wind is deze lastig te onderhouden. Deze is daarom rigoureus aangepakt om het onderhoud makkelijker te maken. De achtertuin bestond uit gras en een stukje bloementuin. Door de jaren heen zijn er nu verschillende borders op kleur en wat waterpartijtjes gemaakt, met veel vaste planten en weinig heesters. Het is een luxe om uit eigen tuin een boeket te plukken voor op de vaas. De bestrating en overige gebruikte materialen zijn veelal tweedehands. Veel planten zijn stekken van vrienden en bekenden, al moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit met lege handen uit een tuincentrum loop. Wat vooral heel prettig is aan onze tuin er is altijd een plekje om heerlijk te zitten en te genieten van het weidse uitzicht over weilanden en akkervelden: met recht een stukje AERDTS PARADIJS.

Burg. Daalderopstraat 3, 6916 CC Tolkamer - Wim en Petra Snelders
Volwassen tuin met bomen, een patiotuin met diverse klimplanten en waterpartij voor de vogels en hosta’s aan de schaduwzijde van het huis. Verder is er een grote vijver met waterval, grote pergola met diverse klimmers, een druif tegen het huis en pergola en zijn verschillende erfafscheidingen toegepast welke ideaal voor vogels zijn. In de loop der jaren zijn diverse bomen verwijderd en op die plek hoge bakken gerealiseerd van cortenstaal. De beplanting is romantisch.

De Aa 11, 6923 BJ Groessen - Ton en Joke de Lorijn
U bezoekt een mooi gelegen landschapstuin van 10.000 m² groot in Groessen op de grens van Zevenaar, met veel bijzondere planten en natuurlijk aangelegd. Er is een boomgaard met diverse fruitbomen en een groentetuin. Verder is het een mooie wandeltuin en je kunt overal zitten. Er is ook een B&B aanwezig: de moeite waard voor een overnachting.

Leuvensestraat 39, 6923 BN Groessen - Chris en Dicky Blij
We zijn 12 jaar geleden met de milieuvrienden Duiven gestart met het verbouwen van groenten voor de voedselbank op een perceel van 40 m². De milieuvrienden zijn gestopt en wij zijn hiermee verdergegaan en hebben een stichting opgericht: stichting Blij Groessen. Er werken ong. 30 vrijwilligers en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt om hen op weg te helpen, verspreid over 5 dagen. Het is nu uitgebreid tot +/- 10.000 m². We verbouwen o.a. bladgroenten, aardappels, peulvruchten en aard­beien. Ook is er een kruidentuin aangelegd en een bijenstal geïnstalleerd en een zee van bloemen te zien en diverse fruitbomen en bessen. Ook halen we tweedehands fietsen op die we opknappen en weer weggeven aan vluchtelingen, Oekraïners en mensen die weinig te besteden hebben.

Goltackers 86, 6931 HE Westervoort - Piet en Thea van Schaik
Een natuurtuin op 1200 m² met borders, vijver en een moestuin. De planten krijgen hier veel vrijheid. Het zijn veelal wilde planten, met name in de vijverrand. Ze krijgen (tot op zekere hoogte) de vrijheid om uit te zaaien. Er wordt gestreefd om het hele jaar door bloeiende planten te hebben. Van wilde krokussen in het voorjaar tot helleborussen de winter door. De tuin is gelegen tegen de dijk, wat een mooi effect geeft. Een (onverwarmde) kas geeft extra mogelijkheden. Ook is er een bijenstal aan­wezig (met honing voor de verkoop) en worden de bezoekers vrolijk begroet door vijf kakelende kippen.

't Kleefse 29, 6932 PA Westervoort - Lo en Corry Moerbeek
Onze tuin, rondom ons vrijstaande huis, is gelegen aan de rand van Westervoort. Aan de achterkant is er weids uitzicht over de landerijen richting het dorp Loo. De tuin is verdeeld in vakken wat het onderhoud makkelijker maakt. Sommige vakken hebben maar twee tot drie soorten beplanting, daar gaat een enorme rust vanuit. Verder staat er een prieel in de tuin om uit de westenwind te kunnen zitten. De verhoogde vijver is kraakhelder zonder dat we er iets aan doen. De vele zuurstofplanten doen hun werk! Onze tuin is toegankelijk voor rolstoelen en scootmobiels.


DE TUIN DIE ALLEEN ZATERDAG 25 JUNI OPEN IS: 

Polderdijk 61, 6914 KJ Herwen - Jelle Grintjes
Deze experimenteertuin is open van 10.00 tot 16.00 uur en vrij toegankelijk en zeer leerzaam door de vele naambordjes bij de planten. De moeite waard om een kijkje te nemen. Jelle kan echter niet zelf aanwezig zijn!
 

TUINEN DIE ALLEEN ZONDAG 26 JUNI OPEN ZIJN:

Frans Halsstraat 2, 6901 DC Zevenaar - Ton Komen
Achter een hoge haag van coniferen ligt sinds 2005 een onder architectuur van Piet Oudolf aangelegde tuin. Kenmerkend aan de stijl zijn de vele grassoorten, afgewisseld met perken vol bloeiende planten en bomen. Het geheel is een lust voor het oog. Door het hele jaar heen staan planten in bloei.  Ook de beplanting langs het pad aan de rechterzijde van het huis is de moeite waard om te bekijken. U bent van harte welkom om de tuin te bezichtigen en even plaats te nemen op het terras.

Schievestraat 20, 6901 GL Zevenaar - Bets en Willy Gunsing
Een echte stadstuin met een strak gazon in het centrum van Zevenaar. Hagen van coniferen en een schutting zorgen voor veel privacy. Er zijn heesters en bomen als solitair voor de kleur en verder een grote variatie aan vaste planten, klimheesters (waaronder kiwi en vijg), een rozenboog, een fraai geknipte conifeer en achterin een gemoedelijk prieel. Er zijn ook diverse kuipplanten te bewonderen en ook eenjarigen zijn in deze tuin te vinden. Kortom, een tuin die het bekijken waard is.

Hertog Eduardstraat 8, 6915 XS Lobith - Stoni Scheurer
In mijn voortuin zie je vooral ronde vormen, speels omzoomd met een haagje. Daarbinnen bloeien de rozen, diverse meest vaste planten die voor vrolijke kleur en volume zorgen. Twee van mijn stenen beelden staan daar prominent tussen, en plantenbakken vervolmaken de ronde compositie. Loop je door naar de achtertuin dan valt meteen op dat die meer parkachtig is. Omzoomd met forse bomen staat er in elk jaargetijde wat te bloeien. Een speelse indeling met bomen en struiken in het middendeel, paden slingerend langs het gras leiden naar verschillende terrassen. Vandaar kun je genieten van bloeiende borders en potten met planten. Mijn beelden vallen ook hier op, en soms staan ze verscholen tussen de struiken.

Vossendel 2, 6923 SB Groessen - Eugêne & Mariëlle Stolk
De prachtige landelijke tuinen van Huize Vossendel in Groessen zijn een oase van rust. Gelegen aan het water van natuurplas ‘De Waay’, met een fraaie doorkijk naar de Kandiadijk. In de romantische tuin bij de mooi ogende klassieke woning worden huwelijksceremonies voltrokken in de open lucht. De grote bomen in deze huwelijkstuin bij het lieflijke prieeltje, geven natuurlijke schaduw aan de gasten als de zon volop schijnt. De royale border en het uitzicht over het water maken hier het romantische plaatje compleet.
Huize Vossendel beschikt ook over nóg een mooie tuin. Deze tuin biedt nog meer privacy. Deze tuin wordt gebruikt voor afscheidsceremonies, huwelijken, het vieren van verjaardagen en buiten vergaderingen. De tent die er in het voorjaar tot en met het najaar staat, biedt bescherming tegen zon en regen.
Door de beukenhagen en vele bomen rondom deze bijzondere plek is een natuurlijke buitenruimte gecreëerd. Aan de waterkant vindt u een mooie treurwilg, die samen met het uitzicht naar de steiger en over de natuurplas een sereen en rustgevend geheel vormt.

Dorpstraat 61A, 6931 BD Westervoort - Pia Alewijnse en Eddie Roelofs
Achter de oude Werenfried Kerk in Westervoort mogen wij wonen. Een groene oase midden in het dorp. In de bestaande tuin zijn we een aantal jaar geleden begonnen met het aanleggen van een kruidentuin. Deze groeit mee met de collectie geneeskrachtige kruiden. De geneeskrachtige planten die aanwezig zijn dienen als grondstof voor het maken van kruiden producten als tincturen, oliën, thee en zalven.  Als herborist vertel ik hier graag meer over. Er is nu ook een bijenstal aanwezig.

Goltackers 83, 6931 HH Westervoort - Ben en Dineke Wessels
Een tuin op goede zavelgrond, waarin niveau verschillen zijn aangebracht met de grond die over was na de bouw van het huis in 1982. Het puin van de stapelmuurtjes is in de zomer door weelderige begroeiing bijna niet te zien. Wel ontstaat een ruimtelijk effect. De planten worden op bladvorm uitgekozen en moeten interessant zijn tot in de late herfst. Het geheel is een aquarel met mooie groen-geeltinten en een natuurlijke uitstraling (een mannentuin werd hij ooit genoemd). Bloeiwijzes zijn ondergeschikt. De laatste jaren zijn er wat strakke elementen in opgenomen waardoor er zeker sprake is van enige architectuur. Verder veel goede grassen, heesters, varens en helleborus-variëteiten in grote groepen aangeplant. Oppervlak 1000 m².

Tuinlog

03 Jul

Harry Hakvoort

Diverse drumsticks

03 Jul

Veris-lente

2022 week 26 Alweer halverwege

Meer

Agenda

13 Dec

Kerstworkshop Lily Beelen

Op 13 december 2022 hebben wij Lily Beelen geboekt…

Meer